MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Monológ

Definíció: Egyszemélyes jelenet egy drámai műben, amelyet az egyedüli szereplő egy lelki vívódás kifejezésére elmond, vagy amelyben a cselekmény egyes körülményeiről a közönséget tájékoztatja.

Vegyük alapul, hogy a drámai mű az új dalunk, melynek alapvető tulajdonsága, hogy a közönségünket tájékoztatja. A különbség az, hogy felesleges vívódásról beszélnünk, ugyanis a KORG új monofón, analóg szintijén nem kell sokat gondolkodnunk. Nem, ez nem azt jelenti, hogy egy végtelenül egyszerű, felejthető készüléket kapunk. Azért nincs szükség vívódásra, mert azon az áron, amennyiért a termék forgalomba kerül, nem kapunk minőségi analóg szintit, főleg nem olyat ami preset-elhető is lenne.
Persze nem ez az egyetlen előnye a készüléknek, lássuk is bővebben mivel van dolgunk.

Először is tisztázzuk, hogy a Monologue nem a Minilogue "lemonofonizálása". Jóval több annál. A struktúrához újratervezték a burkológörbét,  és a modulációs lehetőségeket, valamint olyan filtert kapott, mely a mély tartományokban kiemelkedően jól teljesít. Szükség is van rá, hiszen az eszközt kimondottan bassline-ok és harapós lead-ek kitekerésére ajánlja a gyártó.

Ha már említettük a struktúrát, vesézzük is ki a szinti felépítését. 2 VCO, 1 VCF, 1EG, 1 VCA, 1 LFO, tehát van két oszcillátorunk, egy filterrel, egy modulációval, egy erősítővel és egy LFO-val. Hirtelen kevésnek tűnhet, de azért ez sem ennyire egyszerű. A drive (túlvezérlés) lehetősége és a kétpólusú szűrő képes olyan torzítások előidézésére, melyek kimondottan agresszív hangokat kölcsönöznek ennek az apró hangszernek. Mint említettem, a készülék preset-elhető, tehát első lépésként mindenképpen azt javaslom, hogy lapozzuk végig az Aphex Twin által kreált gyári hangokat (80), így jó képet kaphatunk arról, hogy mire elég ez a pár komponens. Nagyon sok mindenre...Időközben ha valamelyik megtetszik és bele-belenyúltunk, akkor ott a lehetőség ezt sajátként is menteni, az erre fenntartott 20 programhelyre.
A gyártó ígérete szerint hamarosan elkészül hozzá egy rendszerező Sound Librarian szofver is, így könnyen feltölthetjük a hangszert egyedi kombinációjú hangszínekkel, számítógépről, USB-n keresztül.

A képről már nyilvánvalóvá vált mindenki számára, hogy az eszköz két oktványi mini-billentyűvel van szerelve, E-től E-ig. A gyártó szándékosan válaszotta egyébként a gitároknál klasszikus hangolásnak számító átfogást. De mi van akkor, ha két kézzel akarunk csűrni-csavarni egy hangszínt?

Egyrész ott a MIDI, ami USB-n és dedikált csatlakozón is fogadja a jelet, de ha épp nincs nálunk gép, vagy nem a stúdióban vagyunk, akkor helyére lép a 16 lépéses szekvenszer. Szerencsére nem csak note-okat menthetünk a lépések helyére, a Monologue képes az ezekhez tartozó értékek mentésére is, tehát ha felvettük a futamot, akkor utána rögzíthetjük rá a paraméterek változásait is. Két kézzel!

A KORG arra igy ügyelt, hogy legújabb termékük jól illeszkedjen a már forgalomban lévőkhöz, ezért a MIDI/USB mellett van SYNC IN/OUT csatlakozónk is, hogy egy 3.5-3.5 sztereó Jack-kábellel képesek legyünk szinkronba hozni az Electribe-okkal, vagy a Volca-sorozattal!

Egyéb csatlakozások tekintetében a Monologue rendelkezik egy monó 6.3mm Jack kijárattal, egy 6.3mm-es fejhallgatókijárattal is a már tárgyalt MIDI/SYNC /USB-n kívül.

De térjünk vissza a kézi, élő játékra. A szintetizátor mikro-hangolható, így teljesen egyedi skálákat is találhatunk benne. Amennyiben azonban ezek nem szimpatikusak, adva van a lehetőség újak létrehozására és elmentésére is, amelyekkel totálisan egyedi lehet a játékunk. Ez persze opcionális, maradhatunk a klasszikus hangolási formánál is.

Ahogyan a Minilogue esetében is, a KORG hű maradt a bevált konstrukcióhoz. Egy potméter, egy paraméter. Ennek köszönhetően nagyon könnyű átlátni a szintézist, és persze megmarad a letisztult forma is. A magas kontrasztú OLED kijelző minden esetben jól látható, alapesetben itt végezzük a beállításokat, innen olvashatjuk le a behívott preset nevét, de játék közben a valós hullámformát is látjuk rajta!

A Monologue dizájnja megtartotta a nagy testvér vonalvezetését. Az alumínium fedlap rendkívül strapabíró, a hátlap pedig igazi fából készül, jól erősítve a klasszikus szintik érzését a felhasználóban. A gombok és potméterek gumiborításúak, fogásuk biztos és kényelmes.

Beszéltem már arról, hogy szekvenszer témájában, hogy mik a lehetőségeink a stúdión kívül, de ez nem azt jelent, hogy itt csak a színpadra, vagy a próbateremre gondoltam egyébként. Akár a turnébuszban is kitalálhatjuk életünk bassline-ját, hiszen 6 db AA elemmel ott is könnyen szóra bírhatjuk!

A KORG az egyediséget is fontosan tartotta a legkisebb analóg billentyű tervezésénél. A Minilogue szürkéje mellett, további 4 színben jelenik meg a termék: fekete, piros, sötétkék és arany.

A drámaiság tehát adott, csak válasszuk ki a kedvenc (hang)színünket és fejezzük ki vele magunkat, hiszen vívódnunk felesleges. Ezért az árért, ilyen tudású eszközt nehéz lesz találnunk a Monologue-on kívül!

Gergics Attila
www.audmax.hu




 

2017. április 23. 08:43

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA