MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Tankcsapda: Aréna…

Az idei évre a Tankcsapda is bevállalt egy arénás bulit Budapesten. Ez a pályájuk során az első ilyen önálló nagykoncert a helyszín tekintetében, így meginterjúvoltuk a születésnapos Lukács Lacit, aki a komplett idei évet vázolta és még a következő lemez megjelenése is szóba került. 

Boldog születésnapot kívánok az olvasók nevében is! Mennyire rémüldözöl itt az ötven közelében? Hiszen még egy éved van és megütöd te is?

Nagyon szépen köszönöm! Őszintén szólva, semennyire. Amúgy sem voltam soha ilyen születésnap, illetve évszámlálós... A 49 is egy szám és az 50 is az lesz. Igazából nem különösebben foglalkoztat ez a dolog.

Jubileumotok is van, Sidi 5 éve került a zenekarba. Ironikusan kérdezném, hogy mennyire vált be ez az úriember nálatok?

Igen, valóban így van, tegnap volt 5 éve, hogy Sidi hivatalosan a Tankcsapda zenekar tagja lett, jóllehet ismerjük már egymást ennél jóval korábbról, hiszen valamikor a 2000-es évek elején találkoztunk össze. Tehát a barátságunk, meg a kapcsolatunk a csatlakozása előtt legalább 10 évre nyúlik vissza. Kétségtelen, hogy mióta ő a zenekar tagja, nagyon sok mindent csináltunk. Hogy mennyire vált be vagy mennyire nem, úgy gondolom, az elmúlt 5 év mindenféle szempontból igazolta az ő érkezésének a létjogosultságát. Éppen tegnap tettünk ki a zenekar Facebook oldalára ezzel kapcsolatban egy posztot, amiben összefoglaltuk, hogy mit csináltunk az elmúlt 5 évben, így átolvasva sem kevés, nemhogy megcsinálva!

Tehát, vele jól tudtok haladni...

Tudtunk mi haladni az azt megelőző években is, azért itt ne érje szó a ház elejét! Az azt megelőző 20 év sem telt el potyára a zenekar életében, sőt! De az egyértelmű, hogy a Sidi érkezése körüli időszak az egy olyan fajta vérfrissítést jelentett a zenekarban - az ő személye is, meg egyáltalán ez az egész szituáció-, ami aztán azt eredményezte, hogy az elmúlt 5 évben még intenzívebben dolgoztunk, mint korábban bármikor.

Anno, amikor publikus lett, hogy Sidi keveredett oda hozzátok, akkor arra gondoltam, hogy fazonra, mentalitásban, gitárjátékban megtaláltátok azt az embert, akire tényleg azt lehet mondani, hogy oda való - hozzátok.

Az igazság az, hogy mi is ezt gondoltuk. Akkor is ezt gondoltuk és azóta is ezt gondoljuk. Azt azért szeretném elmondani és hangsúlyozom még egyszer, hogy a Sidi érkezése előtti 22 vagy 23 évet semmiképpen nem szabad zárójelbe tenni, hiszen egyrészt egy nagyon hosszú időszakról beszélünk, másrészt pedig a Tankcsapda életében mindenféle korszak, bárki, aki ebben a zenekarban megfordult hosszabb vagy rövidebb ideig, mindenképpen nyomot hagyott a zenekaron is, a zenekar zenéjén is! Tehát semmiképpen nem szeretném ezt az időszakot degradálni. Az kétségtelen, hogy mikor Sidi a zenekarba került, már az első közös próba után, amikor ültünk az autóban és arról beszélgettünk, hogy olyan fura, mert olyan, mintha ez mindig is így lett volna... Őszintén szólva, ez az érzés azóta sem csappant meg egyáltalán, sőt, mindenféle értelemben megerősödött és gyökeret vert. Azt gondolom, hogy mindenféle pátosz nélkül mondhatom azt, hogy ez a Tankcsapda utolsó felállása. Úgy értem, hogy ha valaki közülünk bármi oknál fogva nem tudná már a Tankcsapdát csinálni, akkor a zenekar - legalábbis ezen a néven - nem tudna már tovább aktív lenni. Ettől függetlenül, nem hiszem, hogy bármelyikünk is abbahagyná a zenélést - és gyorsan hozzáteszem azt is, hogy egyáltalán nincsenek ilyen terveink, hogy a zenekart bármi oknál fogva abbahagynánk. Ezt inkább úgy értettem, hogy Sidi érkezésével egy olyasfajta egység tért vissza a zenekarba - és tart azóta is ez az állapot hál' Istennek -, amit azt gondolom, hogy már egyikőnk sem szeretne  megbolygatni.

Így jó zenélni! Térjünk rá az április 28-ai koncertre! Budapest, Papp László Sportaréna. Ugyan játszottatok már ott, de önálló Tankcsapda koncertként ez lesz az első fellépésetek. Miért most, eddig miért nem?

Igazság szerint, a miért most és eddig miért nem kérdésre konkrét, jól deklarálható válaszom nincs. Játszottunk már az Arénában különböző rendezvényeken, akár teltház előtt is, de az is igaz, hogy alanyi jogon ez lesz az első Tankcsapda koncert a Budapest Arénában. A kérdésed második felét érzem ideillőnek inkább, hogy: eddig mért nem? Mindig voltak előttünk álló feladatok, amik miatt eddig még erre nem került sor, azonban az is nyilvánvaló, hogy egy ilyen kaliberű zenekarnak, mint amilyen a Tankcsapda Magyarországon, mindenképpen meg kell mutatnia magát egy ilyen méretű helyen önálló koncert formájában is, erre kerül majd sor április 28-án.

Ti egy komoly, évek óta jól működő menedzsmenttel dolgoztok. Saját produkcióban vállaltátok be ezt a koncertet, vagy találtatok egy külső céget, aki besegít a szervezésben?

Aki a Tankcsapdát picit jobban ismeri a felszínnél, az tudhatja rólunk, hogy mi mindig is önjáró zenekar voltunk, magyarul: magunkat menedzseltük, menedzseljük. Ez így volt azokban az években is, amikor még a hanglemezkiadás másféleképpen működött, mondjuk a '90-es években, tehát klasszikus értelemben vett kiadók voltak. Azóta pedig már ez a forma sem áll meg a lábán, tehát a saját lemezünk kiadását is a saját kezünkbe vettük. Ezt csak azért mondom el, hogy a koncertszervezést és az egész dologgal összességében való foglalatoskodást házon belül oldottuk meg. Az is igaz, hogy egy ilyen volumenű és kaliberű koncertnek a megszervezése - anélkül, hogy belerokkannánk a szónak bármely értelmében -, és, hogy közben tudjunk más dolgokra is fókuszálni - többek között új dalokat készíteni, egy majdani lehetséges új lemezre, illetve készülni a hazai és külföldi egyéb koncertekre-, szükségét éreztük annak, hogy ebben az Aréna buliban külső segítséget vegyük igénybe. Ilyen formán nemcsak kizárólag mi, hanem egy külső céggel összefogva csináljuk ezt a bizonyos koncertet.

A plakáton egyelőre nem szerepel előzenekar. Számíthatunk vendégzenekarra, vagy ez csak egy Tankcsapda nagykoncert lesz?

Mindenképpen lesz vendégzenekar, sőt, elképzelhető, hogy kettő is lesz. Igazából azért nem publikáltunk még vendégzenekar nevét, mert azt gondoljuk és, abban bízunk, hogy a Tankcsapda önmagában egy elég húzónév ahhoz, hogy egy ilyen koncertre az emberek szívesen jöjjenek, vagy felkapják a fejüket az eseményre. Egyébként természetesen, mint minden rendes rockkoncertnek lesz egy, az is lehet, hogy két vendégzenekara.

Valami nevet nem csöpögtetsz?

Azért nem mondok még nevet egyelőre, mert több lehetséges verzió is van, nagyjából és egészében tudjuk már azt, hogy ki lehet, vagy kik lehetnek a vendégzenekarok, de ez igazság szerint azért nem publikus, mert még nem dőlt el 100%-ig. Fölöslegesen meg nem dobálóznék a nevekkel addig...

Hogy épül fel a műsor, mennyi „verekedés – vitatkozás” van, hogy mit játsszatok, illetve milyen hosszú lesz a Tankcsapda show?

Ennek a koncertnek a legfontosabb és a szokottól eltérő ismérve, hogy a színpadot kompletten bevisszük a nézőtér közepére, magyarul a közönség között fogunk játszani. Hozzáteszem: nem mi találtuk fel a spanyolviaszt, a legutóbbi dániai Metallica koncert hasonlóképpen épült föl. Nem mi találtuk ki ezt a dolgot, azonban Magyarországon ez nem egy bevett szokás, rockzenei koncerten pedig végképp nem, mi azonban úgy gondoltuk, hogy egy ilyenfajta elrendezés mindenképpen alkalmat ad arra, hogy sokkal intimebbé és sokkal emberközelibbé váljon egy ilyen buli, annak ellenére is, hogy a Budapest Aréna, mint tudjuk: az ország legnagyobb befogadóképességű fedett csarnoka. Szeretnénk összehozni, hogy a Tankcsapdának az a fajta erőssége, ami a kis klubkoncerteken vagy művelődési házakban tapasztalható, illetve az a fajta hangulat, ami a nagykoncerteken, fesztiválokon, nagy csarnokokban a monumentalitása miatt érzékelhető, itt ötvöződjön. Ezt a kettőt szeretnénk összehozni, hogy egyszerre legyen intim és monumentális ez a fellépés. A kettő egymásnak részben ellentmond, de én azt gondolom, hogy sikerül majd a megfelelő egyensúlyba hozni ezeket.

Ehhez képest a koncertműsorról én most még nem nyilatkoznék, hiszen egyrészt még képlékeny, másrészt pedig próbálunk egy olyan áttekintést adni ebben a bő kétórás Tankcsapda koncertben, ami egészében lefedi a zenekar eddigi munkásságát. Mivel aktuálisan új lemezünk nincs, ezért ez semmiképp nem egy lemezbemutató koncert, sokkal inkább egy olyan keresztmetszete a zenekar munkásságának, amit egy ilyen aréna koncerten illik játszani.

Pataky Attilával interjúztam anno az Edda 40 éves jubileumi bulija kapcsán és panaszkodott, hogy az Arénát nem tudják hol lepróbálni. Plusz egy napra kibérelni drága mulatság, akkora színpadot meg nem tudnak máshol produkálni a próbára. Ti ezt hogy oldjátok meg? Különös tekintettel a speciális forgószínpadra… Ti hogy készültök rá?

Abban a csapatban, akikkel technikai értelemben együtt dolgozunk, egyrészt maximálisan megbízunk, ők is legalább olyan lelkesek ettől az egész szituációtól, mint amilyenek mi vagyunk, mindenki, aki ebben a dologban technikai szempontból dolgozik, a színpadosok, a fényesek, a hangtechnikusok, a videósok, mindenki nagyon-nagyon rajta van ezen az ügyön. Azt gondolom, hogy egy nagyon jó alapanyaggal fogunk megérkezni a helyszínre. Emellett igyekszünk megteremteni annak a lehetőségét, hogy egy estével a koncert előtt tudjunk próbálni is a helyszínen.

Mennyi szünetet tartotok itthon Magyarországon, meddig nem koncerteztek?

Ez a bizonyos Aréna koncert április 28-án lesz, és az ezt megelőző hétvégén játszunk először, de nem itthon, hanem Ausztriában. Gyakorlatilag idén addig nem játszunk koncerteket, ezt követően pedig az év végéig kisebb-nagyobb helyeken folyamatosan fogunk koncertezni.

Májusban Ausztráliába mentek száműzetésbe…

Igen, valóban így van, az Aréna koncert egy pénteki napra esik és az azt követő hétfőn már repülünk Ausztráliába, mert azon a héten szerdán már ott játszunk, úgyhogy elég sűrűn van írva a naptárunk. Az ausztrál három koncertet követően egyből jövünk is vissza, mert májusban indul itthon is a fesztiválszezon és innentől kezdve koncertezünk elég sok helyen, nyilván Magyarországon is és a magyarlakta külföldi területeken is. Ez év folyamán játszunk még több európai városban és az ősszel még vár ránk egy tengerentúli túra is, New Yorkban és Torontóban lépünk fel. Elég sok helyen megfordulunk idén is.

Ehhez is gratulálunk! Már csak egyetlen kérdés maradt: ha jól tudom, 2019 elejére van előjelezve a következő friss dalokat tartalmazó Tankcsapda lemez. A koncerten most az Arénában egyetlenegy új dalt sem fogtok produkálni?

Én remélem, hogy az új album 2018 őszén meg tud jelenni és azon dolgozunk, hogy jövő év őszére elkészüljön egy valóban új dalokat tartalmazó komplett lemez. 2019 év eleje az a legeslegutolsó időpont. Az új dalok Arénában való bemutatásával kapcsolatban nem merném rátenni a kisujjamat, a tiédet meg nem akarom... De elképzelhető, hogy fogunk új dalt is játszani.

PAYA


2017. április 27. 16:32

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA